Türkmen opera sanatçısı: Maya Kuliyeva

Maya Kuliyeva 1 Mayıs 1920’de Aşkabat’ın Büzmeyin ilçesinde doğdu. 1938-1941 yılları arasında Moskova’da Çaykovski devlet konservatuarı’nda eğitimi tamamlayıp opera sanatçısı oldu.

Kariyerine 1941 yılında Mahtumkulu Türkmen Opera ve Bale Tiyatrosu’nun sanatçısı olarak başladı. Türkmen Opera ve Bale Tiyatrosu’nun daimi üyesi olup; Türkmenistan sahnesinde Batı operalarında rol alan ilk sanatçı olarak bilinmektedir.

1945-1992 yılları arasında tiyatronun kıdemli opera solisti, 1992-2001 ýılları arasında baş yönetmen, oyun yönetmeni, 2010’dan itibaren ise Mahtumkulu Ulusal Müzikal Dram Tiyatrosu’nun sahne sanatçısı olarak çalıştı.

Maya Kuliyeva Sovyet döneminde ünlü bestecilerin çok sayıda operasında da rol aldı. “Şasenem-Garip”, “Sona”, “Zöhre-Tahir”, “Ayna”, “Yusup-Ahmet”, “Leyli-Mecnun”, “ Abadan”ve ” Begül-Bülbül” gibi çok sayıda operda baş rolde oynadı.

Usta opera sanatçısı Maya Kuliyeva kariyeri boyunca Charles Gounod’un “ Faust” filmi ve Giacomo’nun Puccini’nin “ Madama Butterfly” filmi ile Türkmen sinemalarından “ Büyülü Kristal”, “Çoban’ın oğlu” gibi birçok yerli ve yabancı filmde de yer aldı.

Yaptığı çalışmalarıyla kariyeri boyunca çok sayıda ödül aldı. 1943’te Türkmen SSR’nin Onursal Sanatçısı ve 1952’de Türkmen SSR’nin Halk Sanatçısı oldu. 1955’de SSCB Halk Sanatçısı unvanı verildi.

Maya Kuliyeva, 2009 yılında vatana yaptığı üstün hizmetler ve Türkmen sanatının gelişimine yaptığı çok değerli katkılardan dolayı “Türkmenistan Kahramanı” unvanı verildi ve “Altın Ay”  altın madalya ile ödüllendirildi.

Kuliyeva 2011’de Türkmenistan Bağımsızlığının 20.yıldönümüne özel, 2016’da Türkmenistan Bağımsızlığının 25. yıldönümüne özel ve “ Mahtumkulu Firaki” madalyası ile ödüllendirildi.

Kuliyeva 98’inci yaş gününe üç gün kala 27 Nisan 2018’de 97 yaşında öldü.

#opera sanatçısı       #Maya Kuliyeva     #Türkmen                  #Türkmenistan

editör

Recent Posts

”Tarihsel ve Hukuksal Boyutlarıyla Türkiye’de Siyaset ve Ahlak/Etik İlişkisi” Kutlu Yol Söyleşilerinde konuşuldu

Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri‘nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Duyarlılık,…

2 ay ago

”İnsan Haklarıyla İnsandır. Hangi Haklar Bunlar” Kutlu Yol Söyleşilerinin konusuydu

Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…

4 ay ago

“Kadına Yönelik Şiddetin Biyolojik , Psikolojik ve Sosyolojik Altyapısı” Kutlu Yol Söyleşilerinde konuşuldu

Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…

4 ay ago

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “KKTC, Türk dünyasının Akdeniz’e açılan kapısıdır.”

Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…

4 ay ago

Aktau, Türk Dünyası’nın Yeni Kültür Başkenti Seçildi!

Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…

4 ay ago