Türk dünyası animasyon film festivali Kazakistan’da başladı

Türk dünyasının manevi başkenti Türkistan’da düzenlenen festivale Azerbaycan, Başkurdistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tataristan ve Türkiye’den 49 çizgi filmi katılıyor.

İki gün sürecek etkinlik kapsamında jüri üyelerince festivalin en iyi animasyon filmi seçilecek.

Bunun yanı sıra çizgi film yapımcıları ve uzmanları tarafından genç animatörlere özel dersler verilecek. Türkistan’ın küçük sakinleri ise gün boyu çizgi filmlerini ücretsiz izleyebilecek.

Festival koordinatörü Makpal Cumabay, etkinliğin Türk halkları arasındaki bağların güçlendirmesindeki önemine dikkati çekerek, “Biz ulusal animasyon film sektörünü geliştirme yolunda tek başımıza değil birlikte hareket etmeyi seçtik.” dedi.

Türk animasyon film yapımcısı Musab Gündüz, yaptığı açıklamada, festivale “İstanbul Muhafızları” adlı çizgi filmle katıldıklarını belirterek, “Bundan dolayı çok mutluyuz. Çünkü Türk dünyasının hemen hemen her yerinden animatörlerin katıldığı çok güzel bir festival oluyor.” ifadesini kullandı.

Gündüz, festivalde aynı zamanda jüri olarak da yer aldığını kaydederek, “Türk dünyasının her yerinden çizgi filmler gönderilmiş. Bu bizi çok mutlu etti. Çünkü her birinden başka başka detay görüyorsunuz. Türk dünyasının bir sınırı yok. Sınırlar sadece devletler arasında var. Başkurdistan’dan Balkanlar’a kadar animasyon yapan gençler, aslında aynı ortak dünyayı görüyorlar. Aynı şeyi resmediyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Çizgi roman çizeri Mustafa Ahmet Kara da festivalin ortak tarihi tanımak açısından önemli bir organizasyon olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Buradaki animasyon festivali gerçekten bir sürü insanın varından yoğundan ürettikleri işleri sergilemek için yapılan bir organizasyon. Özümüzü, geçmişimizi öğrenmek için çok güzel bir fırsat oldu. İlk geldiğimiz Ural Asya topraklarını unutmamız lazım. Düşüncelerimizin, fikirlerimizin çoğu buralardan bize miras kaldı. Geçmişimize sahip çıkarsak bütün dünyaya çok güzel hikayeler, animasyonlar üretip izletebileceğimize inanıyorum.”

editör

Recent Posts

”Tarihsel ve Hukuksal Boyutlarıyla Türkiye’de Siyaset ve Ahlak/Etik İlişkisi” Kutlu Yol Söyleşilerinde konuşuldu

Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri‘nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Duyarlılık,…

2 ay ago

”İnsan Haklarıyla İnsandır. Hangi Haklar Bunlar” Kutlu Yol Söyleşilerinin konusuydu

Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…

4 ay ago

“Kadına Yönelik Şiddetin Biyolojik , Psikolojik ve Sosyolojik Altyapısı” Kutlu Yol Söyleşilerinde konuşuldu

Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…

4 ay ago

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “KKTC, Türk dünyasının Akdeniz’e açılan kapısıdır.”

Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…

4 ay ago

Aktau, Türk Dünyası’nın Yeni Kültür Başkenti Seçildi!

Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…

4 ay ago