”Tarihsel ve Hukuksal Boyutlarıyla Türkiye’de Siyaset ve Ahlak/Etik İlişkisi” Kutlu Yol Söyleşilerinde konuşuldu
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri‘nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Duyarlılık, Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu bugünkü Kutlu Yol Söyleşi etkinliğinde ”Tarihsel ve Hukuksal Boyutlarıyla Türkiye’de Siyaset ve Ahlak/Etik İlişkisi” başlığı altında görüş ve değerlendirmeleriyle Sayın Dr. Kaan Akman konuk oldu.
Dr. Kaan Akman, “Tarihsel ve Hukuksal Boyutlarıyla Siyaset-Ahlak/Etik” başlıklı söyleşisinde ilk olarak etik ve ahlak kavramı arasındaki farklar üzerinde durdu. Kavramların siyaset felsefesindeki anlamlarına açıklık getiren Akman, siyasetin doğası gereğince ahlak/etik olguları ile olan ilişkisine yönelik düşünce tarihindeki farklı yaklaşımlar hakkında bilgi verdi. Bu doğrultuda Aristoteles, Farabi, Machiavelli ve Weber gibi farklı düşünürlerin siyaset-ahlak/etik ilişkisine dair saptamalarını dinleyiciler ile paylaştı.
Akman konuşmasında Türkiye’de siyaset ve ahlak/ilişkisine yönelik siyasal partilerin yaklaşımını partilerin politika belgeleri, örgütlenme yapıları ve TBMM sundukları kanun teklifleri üzerinden değerlendirdi. Türkiye’de siyasal partilerin ahlak/etik konusunu yolsuzluk, milletvekili transferleri ve parti içi üyelik işlerinin düzenlemesine odaklandığını vurguladı. Akman’a göre siyasi ahlak/etik ilkeleri siyasetçilerin hukuki sorumluluklarını pekiştiren ve kamu politikalarının toplum tarafından benimsenmesi sürecine katkı sağlayan bir çerçeveye sahip olmalıdır. Konuşmasının sonunda siyasal ahlak/etik meselesi günlük politik tartışmanın ötesinde yurttaşların devlete ve kamu hizmetlerine güvenin bir parçası olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylerken, bu konunun Türk ve İslam düşüncesinde ele alınış biçimine yönelik incelemelerin artması gerektiğini ifade etti.
ilginin yüksek olduğu söyleşi de konu soru ve yanıtlarla açıldı ve her yönüyle tartışıldı.
#SiyasalAhlak #SiyasalEtik