Bunların arasında en ünlüleri Ekim Kara, Cevat Kara, Kefesia, Beyaz Kapsel, Sarı Pandas, Kok Pandas, Sarı Kabak ve Şabaş.
Üzümlerin Kırım’a Hindistan, İran, Cezayir, Yunanistan’dan Büyük İpek Yolu üzerinden gelmiş.
Tauris ve İskitlerin yarımadada ve onlardan sonra Yunan ve İtalyan sömürgecilerinde aktif olarak bağcılıkla uğraştıkları bilinir. Bağcılık, Hersones, Bospor krallığı, Mangup prensliği ve ayrıca Kırım Hanlığı döneminde gelişmiş.
Ayrıca, Kırım Hanlığı zamanında, özellikle yerel çeşit olan Ekim Kara’dan şurup üretimine özel önem verilmiş. Bu üzümün suyu kan yapıcı ve yara iyileştirici özelliklere sahip.
Yaralı askerleri hızla iyileştirmek için Ekim Kara bulunmaz bir antiseptikdi.
Ekim Kara üzümünün suyu antiseptik olduğundan; yaraları yıkamak ve kan kaybını durdurmak için kullanılmış. Kan kaybını gidermek için sıcak içeceklere eklenmiş.
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri‘nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Duyarlılık,…
Araştırma-İnceleme: Mustafa KESKİN Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu (Kutlu Yol) Derneği Türk Birliği’nin kolları, damarları…
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…
Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…
Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…
Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…