Almatı’da “Kazak ve Kırgız Alaş’tan” konulu uluslararası konferans düzenlendi

Almatı’da, Türk Akademisi tarafından “Kazak ve Kırgız Alaş’tan” konulu uluslararası konferans düzenlendi. Konferansta, Kırgız Alaş aydını Kasım Tınıstanoğlu ve devlet adamı Cusup Abdrahmanov ve Kazak şairi Cambıl Cabayev anıldı.

Kazakistan’ın Almatı şehrinde Türk Akademisi tarafından 3 Aralık 2021 tarihinde Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Sekreteri Kırımbek Köşerbayev ve Kırgız Cumhuriyeti Devlet Sekreteri Süyünbek Kasmambetov’un katılımıyla “Kazak ve Kırgız Alaştandır” konulu uluslararası bilimsel-pratik konferansı düzenlendi. Doğumunun 120. şehit edilişinin 83. yılında ünlü Kırgız şairi Kasım Tınıstanoğlu’nun anıldığı konferansta Uluslararası Türk Akademisi tarafından yayımlanan bir dizi önemli kitapların tanıtımı yapıldı. Konferans kapsamında devlet adamı Zaynidin Kurmanov’un “Alaş Partisi’nin Kırgız Şubesi: Kuruluşu, Faaliyeti, Kaderi” adlı kitabı, Kırgız Alaş aydını, eğitimci, şair Kasım Tınıstanoğlu’nun 1925 yılında Kazak ve Kırgız Türkçesinde kaleme alınan “Ḳasım Irlarının Cıynaġı” (Kasım Şiirleri Mecmuası) kitabı tanıtıldı. Ayrıca kitapların tanıtımı ve anma programları gerçekleşti.

Ayrıca konferansa Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Sekreteri Kırımbek Köşerbayev ve Kırgız Cumhuriyeti Devlet Sekreteri Süyünbek Kasmambetov katıldı.

Uluslararası Türk Akademisi tarafından yayımlanan temel bir eserde yazar, “Alaş Partisi”nin Kırgızistan’daki faaliyetlerini ve devrimden sonra ona önderlik edenlerin kaderini incelemek için tarihi belgelerden yararlanıyor. Eser, “Alaş” aydınlarının hedeflerine ulaşmak için verdikleri mücadeleyi konu ediniyor.

Ayrıca Kırgız Alaş aydını, eğitimci, şair ve devlet adamı Kasım Tınıstanoğlu’nun 1925 yılında Kazak (12 şiir) ve Kırgız Türkçesinde (18 şiir) kaleme alan “Ḳasım Irlarının Cıynaġı” (Kasım Şiirleri Mecmuası) Uluslararası Türk Akademisi tarafından yayımlanan kitabın da tanıtımı yapıldı. Eser, Türkiye’de eğitim gören Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı doktora öğrencisi Sabırbek Börübay tarafından hazırlandı. Börübay bu çalışma ile “Ḳasım Irlarının Cıynaġı” (Kasım Şiirleri Mecmuası) adlı eserinin tıpkıbasımı, yazı çevrimi ve Türkiye Türkçesine aktarımı Türk dünyasına kazandırmayı amaç edindi. Ayrıca bu eserin çevirisi (transkripsiyonu) TÜRKSOY tarafından yayımlanarak Türkoloji’ye kazandırıldı.

Otuz yedi yıllık yaşamında silinmez bir miras bırakan Kasım Tınıstanoğlu, Kırgız alfabesinin kurucularından biri ve dil bilimine paha biçilmez katkılarda bulunan bir isim olarak gönüllerde sonsuza kadar kalacak.

editör

Recent Posts

”Tarihsel ve Hukuksal Boyutlarıyla Türkiye’de Siyaset ve Ahlak/Etik İlişkisi” Kutlu Yol Söyleşilerinde konuşuldu

Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri‘nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Duyarlılık,…

2 ay ago

”İnsan Haklarıyla İnsandır. Hangi Haklar Bunlar” Kutlu Yol Söyleşilerinin konusuydu

Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…

4 ay ago

“Kadına Yönelik Şiddetin Biyolojik , Psikolojik ve Sosyolojik Altyapısı” Kutlu Yol Söyleşilerinde konuşuldu

Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…

4 ay ago

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “KKTC, Türk dünyasının Akdeniz’e açılan kapısıdır.”

Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…

4 ay ago

Aktau, Türk Dünyası’nın Yeni Kültür Başkenti Seçildi!

Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…

4 ay ago