Uygur Araştırma Enstitüsü 2020 Doğu Türkistan raporunu yayımladı. Raporda Doğu Türkistan’daki uygulamaların yanı sıra dünyada da Doğu Türkistan’la ilgili meydana gelen gelişmeler hakkında döküm veriliyor. Raporu bölümler hâlinde yayımlıyoruz.
Muhammet Ali
2020-10-01
1 Ekim Çin’in cumhuriyet bayramında Türkiye, Almanya, ABD gibi ülkelerde Doğu Türkistanlılar ve o ülkedeki Türk teşkilat mensuplarıyla Çin’i protesto etti ve açıklamalarda bulundu.
2020-10-02
“Xin Jiang” gazetesinin haberine göre 2015-2020 arasında Doğu Türkistan’da 1118770 aile “depreme dayanaklı” yeni evlere taşınmış. Çin hükümeti, Doğu Türkistan’da çeşitli bahanelerle Uygur köylerini yok ediyor. Uygurların yerleri ve tarlalarını Çinli göçmenlere veriyor.
2020-10-02
Avrupa Parlamentosu üyesi olan Almanyalı Reinhard Bütikofer’in başlattığı “Dünya Uygurlar İçin” kampanyasına 100’den fazla ünlü bilim adamı, siyasetçi, iş adamı, sporcu, sanatçılar imza attı. Kampanya Çin’i toplama kamplarını kapatmaya çağırıyor.
2020-10-05
1 Ekim günü Fransa’daki Dilnur Reyhan’ın başlattığı Uygurları destekleme faaliyeti çok başarılı oldu. Ünlü sporcular başta olmak üzere pek çok ünlü instagram, twitter gibi sosyal medya profilini Doğu Türkistan bayrağının rengi olan mavi yaparak Uygurları destekledi.
2020-10-07
ABD, İngiltere ve Almanya’nın da aralarında olduğu 39 ülke, Çin hükumetinin Doğu Türkistan’da sistematik baskı ve asimilasyon politikalarına dikkat çekerek Birleşmiş Milletleri acilen göreve çağırdı. 7 Ekim 2020 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda okunan ve 39 BM üyesi ülkenin yer aldığı çağrı mektubunda, Çin hükûmetinin ağır insan hakları ihlalleri işlediği Doğu Türkistan’a derhal BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri ve bağımsız gözlemcilerin gönderilmesi gerektiği vurgulandı.
2020-10-07
Türkiye, Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıklar konusundaki ilkeli ve kararlı tutumunu Birleşmiş Milletler 75.Genel Kurulu kapsamında gerçekleştirilen Sosyal, Kültürel ve İnsani İşler’den sorumlu 3. Komite toplantısında da bir kez daha ortaya koydu.
Türkiye beyanında, etnik, kültürel ve dini bağlara sahip olduğu Uygur Türklerinin haklarının korunması için tüm dünyaya çağrıda bulundu.
2020-10-09
Cumhuriyet Halk Partisi ABD Temsilcisi Yurter Özcan’ın hazırladığı “Doğu Türkistan – Uygur Türkleri / Tarih, Kimlik ve Siyaset” raporu yayımlandı. Raporda, Uygur Türkleri sorununun tarihsel planı, Türkiye’nin tavrı, ABD’nin bakışı ortaya konuldu.
2020-10-14
Kanada Başbakanı Justin Trudeau Çin’i “zorlayıcı diplomasinin”, Hong Kong’daki baskıcı önlemlerin ve Uygurların keyfi tutuklanmasının kendisi ve dünya için ters etki yaratacağı konusunda uyardı.
2020-10-16
ABD ulusal güvenlik danışmanı Robert O’Brien yaptığı açıklamada, Çin’in Uygurlara yönelik muamelesiyle soykırıma “yakın bir suç” işlediğini söyledi.
Robert O’Brien, Aspen Enstitüsü tarafından düzenlenen çevrimiçi bir etkinlikte, Hong Kong’un demokrasi yanlısı hareketi de dahil olmak üzere diğer Çin baskılarına dikkat çekerken, “Soykırım değilse bile, Uygurlara yapılan buna yakın bir şey” dedi.
2020-10-21
Kanada parlamento alt komitesi, Çin’in Uygurlara yönelik muamelesini “soykırım” olarak nitelendirdi ve üst düzey Çinli yetkililere yaptırım çağrısında bulundu.
Uluslararası İnsan Hakları Avam Kamarası Alt Komitesi, en az bir milyon Uygur’un “toplama kamplarında” tutulduğunu ve istismara maruz kaldığını söyledi. Alt Komite, hem 2018 hem de 2020’deki Alt Komite duruşmalarında ortaya konan delillere dayanarak, Çin Komünist Partisi’nin eylemlerinin, Soykırım Sözleşmesi’nde belirtildiği üzere soykırım oluşturduğuna ikna edildiğini belirtti.
2020-10-27
ABD’li bir grup senatör, Çin’in Uygur Türkleri ve diğer Müslümanlara yönelik işlediği insan hakları ihlallerinin “soykırım” olarak tanımlanmasına dair senatoya tasarı sundu.
Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Risch, Teksas Senatörü John Cornyn, Florida Senatörü Marco Rubio ve New Jersey Senatörü Robert Menendez’in imzasının bulunduğu tasarıda, Çin yönetiminin soykırım yapmaktan sorumlu tutulması istendi.
2020-10-28
Endonezya’da 5 yıldır cezaevinde tutulan 4 Doğu Türkistanlı mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Kendilerini kabul edecek ikinci bir ülke olmadığı için 6 bin dolar ödenerek Çin’e iade edildikleri aktarıldı. Endonezya Hükümeti bu konuda hiçbir açıklama yapmadı. Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Cemiyeti, 28 Ekim 2020’de yapılan basın açıklamasında, Endonezya’da Çin’e iade edildiğini ileri sürülen 4 Doğu Türkistanlı Uygur Türkü hakkında endişelerini dile getirdi.
Kaynak: https://millidusunce.com/misak/2020-ekim-ayinda-dogu-turkistanda-neler-oldu/
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri‘nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Duyarlılık,…
Araştırma-İnceleme: Mustafa KESKİN Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu (Kutlu Yol) Derneği Türk Birliği’nin kolları, damarları…
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…
Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…
Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…
Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…