Yeni Türk Alfabesi 93 yaşında

Share

Bugün Harf Devrimi’nin, yeni Türk alfabesine geçişin 93’üncü yıl dönümü. 

Türkiye Cumhuriyeti’nde Latin harflerini esas alan Türk alfabesinin kabul edilmesi çerçevesinde uygulanan Harf Devrimi’nin 93’üncü yıl dönümü kutlanıyor.

Harf Devrimi çerçevesinde, Türkiye’de 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı “Yeni Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında Kanun”u kabul edilmiş ve yeni alfabenin yerleştirilmesi süreci başlamıştı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), ilk önce 28 Mayıs 1928’de 1 Haziran’dan itibaren resmî daire ve kuruluşlarda uluslararası rakamların kullanılmasına yönelik bir yasa çıkartmış, yaklaşık olarak bu yasayla aynı zamanda da harf reformu için bir komisyon oluşturulmuştur.

Latin harflerine geçilirken yapılan önemli bir husus bu harfleri kullanan diğer ülkelerin hiçbirinden bu harflerin aynen geçirilmediğidir. Alfabenin ciddi bir uğraş sonucu ortaya çıktığı anlaşılıyor. Dikkat edilirse alfabede Türkçenin kendine has sesleri farklı farklı ülke harflerinden alınarak oluşturulmuştur. Üstelik hiçbir ülkede olmayan bazı eklemeler de yapılarak yeni alfabe tam anlamıyla Türk diline uydurulmuştur.

Sonuç olarak, alfabe meselesi 1 Kasım 1928’de alfabe sorunu TBMM’de yapılan konuşmalar sonucu  sonucu karara bağlandı ve kanun kabul edilip 3 Kasım 1928’de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Böylece Türkçe için uyumsuzlukları olan Arap alfabesi bırakılmış oldu.

Mustafa Kemal’in önderlik ettiği hazırlık süreci ve sonucunda uygulamaya geçildi.

Yine Atatürk uzun süredir tartışılan bir konuya noktayı koydu.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.