Prof. Dr. Osman Beyazoğlu
Yağlar temel besin maddelerinden biri olduğu gibi, vücudumuzda yapı maddesi olarak da yer almaktadır. Yağ konusunda insanların kafası oldukça karışıktır. Yağların özellikleri neler?, Mutlaka yağ tüketmek gerekiyor mu? Hangi yağlar sağlıklı, hangileri sağlıklı değil? Bu sorulara cevap vermeye çalışalım.
Yağların özellikleri ve önemi
En sağlıklı yağ hangisi?
Hangi yağlar sağlımıza zarar verir?
Sonuç
Yağlar beslenmemizde olmazsa olmaz, yani mutlaka almamız gereken besinlerdir. Yeteri kadar yağ tüketilmediğinde önemli fonksiyonlara sahip olan bazı vitaminlerden istifade edemeyiz; hücre yenilenmesi ve beyin fonksiyonlarında aksamalar olur. Ancak yağın enerjisi yüksektir (1 gramı 9 kalori), fazla tüketilen yağlar vücudun kalori yükünü artırır, harcanmadığında insan bünyesine kilo olarak yansır, bu yüzden sınırlı tüketmek gerekmektedir. Tüketilen sağlıklı yağlar, işlenmemiş, ısıtılmamış, doğal bir besin maddesi olarak almak sağlığımızın en önemli güvencesidir. En sağlıklı yağ soğuk sıkım zeytinyağı ve tereyağıdır. Balık yağı, avokado, semizotu, ceviz, keten tohumu yağları beyin sağlığı ve kalp damar için önemli görevlere sahip omega-3 yağ asitleri ihtiva eder. Ceviz, fındık, badem ve antep fıstığı gibi kuru yemişlerdeki yağlar da doğal ve sağlıklı yağlardır, ancak bunların kalorileri yüksek olduğu için ölçülü tüketilmelidir. Hangi yağ olursa olsun vücudumuza aldığımız zaman enerjileri aynıdır, ölçülü tüketilmelidir. Saygılarımla.
Yağlar yemeklere tat ve lezzet katmada kullanıldığı gibi, çeşitli şekillerde endüstride de kullanılmaktadır. Burada sadece beslememizde kullanılan yağlar konu olarak ela alınmıştır. Beslenmemizde kullanılan en sağlıklı yağlar zeytinyağı ve tereyağıdır. Fındık yağı da sağlıklı yağdır, ancak fındıktan elde edilen yağın maliyeti oldukça yüksektir, aynı zaman da üretimi sınırlı olduğu için piyasada bulamayabiliriz.
Erken hasat soğuk sıkım sızma zeytinyağı en sağlıklı yağdır. Bu yağın elde edilmesinde zeytinler ısıya maruz kalmaz, direk mekanik bir işlem sonucu yağ elde edilir. Yemeklere katılarak ve salatalara ilave ederek tüketilmektedir. Zeytinyağı sağlıklı, ancak yağın enerjisi yüksek olduğu için ölçülü tüketmede fayda vardır.
Hayvansal yağlardan tereyağı sağlıklı yağdır. Elde edilen hayvanın beslenmesine tereyağının kokusu ve tadı değişir, doğal olarak meralarda otlarla beslenen hayvanların yağının tadı ve kokusu oldukça farklıdır. Tereyağı doymuş yağ asitlerinde oluşur, fazla tüketildiği zaman kanda kolesterolü yükseltebilir ve damar sertliği yapabilir. Yemeklere ölçülü katılması herhangi bir sorun oluşturmaz, yemeklerin lezzetini ve kalitesini artırır.
Yağların çeşidi kadar miktarı da önemlidir. Yağ fazla tüketildiği zaman bir kere enerjisi yüksek olduğu için vücudumuzu fazla kalori kazandırır, bu kaloriler harcanmazsa vücuda kilo olarak yansır. Tereyağı gibi doymuş yağlar fazla tüketildiğinde verdiği kalorinin yanında kolesterolü yükseltir ve damar sertliği yapar, bu şekilde olumsuz etkileri ortaya çıkabilmektedir.
İşlenmiş sıvı yağlar, trans yağlar, margarinler, içyağı ve kuyruk yağı gibi doymuş hayvansal yağlar sağlıklı hücre zarı oluşumunu engeller, sağlık sorunlarına sebep olmaktadır.
Mutlaka sağlıklı yağları (soğuk sıkım zeytinyağı ve tereyağı) tüketmeli, sağlıklı yağlar beyin fonksiyonları için de gereklidir. Tekli doymamış yağlarda bulunan omega-3 yağ asitleri beyin fonksiyonlarına birçok olumlu etkileri bulunmaktadır. Omega-3 yağ asitleri bazı besinlerden (somon, hamsi gibi balıklar, kuruyemişler, semizotu gibi) de alınmaktadır.
Ceviz, fındık, badem ve antep fıstığı gibi kuruyemişlerde de sağlıklı yağlar bulunur. Ancak bunların kalorileri yüksek olduğu için ölçülü tüketilmesinde fayda vardır. Ayrıca kabuklu kuruyemişler kabukları kırılıp içleri uzun süre bekletilmeden tüketilmeli, çünkü kabuktan çıkarılan yani yediğimiz tohumlar hava ile temas ettiğinde afrotoksin üremekte, afrotoksinler kanserojendir.
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…
Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…
Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…
Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…
TÜRKSOY Kazakistan’ın Almatı şehrinde Türk Dünyası Gençlik Buluşmaları kapsamında 1. Türk Dünyası Gençlik Forumu düzenleyecek.…
Bu fırsatı, KKTC’nin Türk dünyasına değer katabileceği alanları göstermek açısından önemli bulduğunu söyleyen Tatar, “Türk…