UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, Pamukkale Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi Altay Toplulukları Dil ve Kültürleri Uygulama ve Araştırma Merkezi(ALTAY DİLMER) ile Avrasya Yazarlar Birliği’nin iş birliğiyle “Uluslararası Dil Günü Sempozyumu” yapıldı.
Sempozyumun açılışında Türk Halk Müziği Sanatçısı İrfan Gürdal konser verdi.
Sempozyuma ev sahipliği yapan Pamukkale Üniversitesi ALTAY DİLMER Müdürü Prof. Dr. Nergis Biray, İsmail Gaspıralı’nın “dilde, fikirde, işte birlik” ülküsüyle sözlerine başladı. Millî kimlik ve bağımsızlık tasavvuruna dil aracılığıyla vurguda bulunan Prof. Dr. Nergis Biray, Türk dünyasının bu yolla ortak eylem ortaya koyacağına dikkati çekti. Atalarımızın geçmişte taşlara kazıdıklarını, bizler bugün zihinlere kazımak için çabalıyoruz, diyen Prof. Dr. Biray:
“Uluslararası Türk Dili Günü ilânı, yeni atılımlarımızın başlangıcı olacaktır.” diyerek sözlerini noktaladı.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Öcal ise Türk dilinin Birleşmiş Milletler nezdinde uluslararası bir dil olarak kabul edilmesi ve Türk dilinin daha görünür bir dil olmasını sağlama yolunda, kültürlerin birbirlerine yaklaşması için çalışmaların sürdürüleceğini ifade etti.
Prof. Dr. Öcal Oğuz, “Uluslararası Türk Dili Günü” konusunda UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ile UNESCO Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan Millî Komisyonlarının yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Doç. Dr. Yakup Ömeroğlu da Orhun Abidelerinin Türk milletinin ilk yayını olarak kabul edilebilecek yazılı bir eser olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Ömeroğlu konuşmasında:
“Uluslararası Türk Dili Günü ilânı, bu günün uluslararası bir dil bayramına dönüşmesi için önemli bir adım olacaktır.” ifadelerine yer verdi.
Sonrasında söz alan ev sahibi Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Uluslararası Türk Dil Günü ilân edilmesinin, çok yerinde bir karar olduğunu ve böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmanın gururunu taşıdığını belirtti.
Toplantı; Prof. Dr. Mustafa İsen’in Türk dili çalışmaları hakkında verdiği bilgilerle ve Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun’un Türk dilinin coğrafi yayılımı, tarihi derinliği ve lehçeleri ile ilgili yaptığı konuşmasıyla devam etti.
Elazığ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Buran, tarihi süreçte Türk dilinin kollara ayrılmasından bahsetti ve ortaya koyduğu tasnifin, Uluslararası Türk Dili Günü çalışmalarına da katkı sağlayacağından söz etti.
Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz da taşlara kazınmış Türkçe anıtlar ve taşlar üzerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi, Türkçenin tarihi süreçteki metinleri ve yayıldığı bölgeler ile ilgili olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.
Sempozyumda; Prof. Dr. Konuralp Ercilasun, Türk dilinin tarihi arka planı hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Ali Akar, “Türk Dil Birliği’nin Tarihi Gerçekleri ve Coğrafi İmkânları” başlıklı bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Fatih Kirişçioğlu, Atatürk ve Türk Lehçeleri; Doç. Dr. Sinan Güzel, Kimlik İnşasında Alfabenin Rolü: Türk Dünyası Örneği başlığıyla bu konu hakkında bilgilendirme yaptı.
Sempozyumun sonunda 15 Aralık tarihi “Uluslararası Türk Dili Günü” ilân edildi ve bu günün, Türk dünyasına kut’lu olması dilekleriyle toplantı sona erdi.
#Türk Dili #Uluslararası Türk Dili Günü #Göktürk Anıtları #Azerbaycan #Kazakistan #Kırgızistan #Özbekistan #Türkmenistan #KKTC #Atatürk #Türkçe #Türk Lehçeleri #Türkiye #UNESCO
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…
Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…
Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…
Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…
TÜRKSOY Kazakistan’ın Almatı şehrinde Türk Dünyası Gençlik Buluşmaları kapsamında 1. Türk Dünyası Gençlik Forumu düzenleyecek.…
Bu fırsatı, KKTC’nin Türk dünyasına değer katabileceği alanları göstermek açısından önemli bulduğunu söyleyen Tatar, “Türk…