Stres, vücudun iç ve dış etkilere karşı verdiği bir tepkidir. Diğer bir ifadeyle insanın bir takım olaylardan etkilendiği zaman bu olaylara karşı ruhsal ve bedensel tepki göstermesi stres olarak tanımlanabilir. Herhangi bir olay karşısında beyin bir tehdit algısı fark ettiğinde vücudun savunma mekanizmalarını uyarır, stres hormonları (kortizol, adrenalin, noradrenalin) salgılanmaya başlar. Stres hormonlarının salgılanması strese karşı vücudun verdiği bir cevap niteliğindedir.
Stres, hayatın bir parçasıdır. Kişinin üzerinde hissettiği baskı ve gerginlik durumudur. Stres her zaman zararlı olmayabilir, hatta hafif stres insanı harekete geçiren, enerji veren ve kendini geliştirmeye yol açan bir etken de olabilir. Ancak stres düzeyi yüksek olursa, uzun sürer ya da sık sık tekrarlanırsa, o zaman insanın hayattan aldığı zevk azalabilir, verim düşebilir ve çevresi ile olan ilişkilerde sorunlar ortaya çıkabilir.
Stresin uzun sürmesi ve tekrarlaması en basit tanımıyla sağlığın bozulması, yani hastalık hali anlamına gelmektedir. İnsanların olaylar karşısında tepkisi aynı değildir. Bu yüzden stres için belirleyici olan tek başına dış etken değil, etkenle kişi arasındaki etkileşimdir. Stresi tümüyle yok etmeyi düşünmek mümkün değildir. Doğru olan onu yönetmek, dozunu azaltmak daha da önemlisi ona uyum sağlamaktır. Bazı insanlar doğuştan stres savar yeteneklere sahiptir. Stres onlara bulaşmaz, bulaşsa da bedene nüfuz edemez, ancak bu durumun tam tersini yaşayan çok insan vardır ve onlar da çok etkilenirler. Uzayan ve tekrarlayan stresler sağlığı bozar, insanlarda ruhsal ve bedensel birçok etki ortaya çıkar.
Stresin insan sağlığına etkisi
Stresle başa çıkma yolları
Stresi tümüyle engellemek, yok etmek mümkün olmayabilir. Ancak etkisi, tahribatı azaltılabilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Stresten tamamen arınmak, strese hiç girmemek mümkün olmayabilir. Önemli olan tekrarlanmaması ve uzun süre stres altında kalmamaktır. Başlangıçta da değinildiği gibi herhangi bir olay karşısında herkesin tepkisi aynı olmaz, bazıları hiç etkilenmez, bazıları ise değişen bir şeyle karşılaştığı zaman dünya sanki başına yıkılmış gibi etkilenir. Bu yüzden insanın kendisini iyi tanıması, nelerden çok etkilendiğini bilerek ona göre davranış geliştirmesi gerekebilir, örneğin cenazelere katıldığı zaman çok fazla etkileniyorsa, cenazelere katılmayabilir, daha sonra taziye ziyaretine gidebilir.
Stressiz, hastalıklardan uzak ve sağlıklı günler dilerim. Saygılarımla.
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…
Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…
Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…
Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…
TÜRKSOY Kazakistan’ın Almatı şehrinde Türk Dünyası Gençlik Buluşmaları kapsamında 1. Türk Dünyası Gençlik Forumu düzenleyecek.…
Bu fırsatı, KKTC’nin Türk dünyasına değer katabileceği alanları göstermek açısından önemli bulduğunu söyleyen Tatar, “Türk…