Categories: Katagorisiz

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANINA ÇAĞRIMIZ

 

Ne yazık ki yabancı ad ve yazılar ülkemizde olduğu gibi Samsun’da da ses bayrağımız, kimliğimiz Türkçemizi olumsuz etkiliyor. Bu yüzden Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği olarak, yabancı tanıtılara ve yazılara (levha, tabelalara ve alfabelere) ivedilikle denetim ile işyerleri ve ticari kuruluşlarda Türkçe ad ve yazıların kullanılması ile ilgili öneride bulunuyoruz.

Gerekçemiz:

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 3’üncü maddesi şöyledir: “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır.”

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’sının 3’üncü maddesinde Türkiye Devleti’nin “Dili Türkçedir” yargısı bulunmaktadır. Bu yargıya karşın Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde başta büyükşehirlerimiz olmak üzere birçok kentimizin cadde ve sokaklarında ikinci bir dille yazılmış çok sayıda işyerleri ve ticari kuruluş tanıtısı (levha ve tabelası) bulunmaktadır. Günümüzde,  Türk abecesi, yazısı ve Türkçe sözcükler ile yazılan işyeri ve ticari kuruluş tanıtı (levha ve tabela) sayısı neredeyse azınlıkta kalmış durumdadır.

Hızla artan işyerleri ve ticari kuruluş adlarındaki yabancılaşmaya dur denilmesi gerekmektedir. Daha fazla geç olmadan devletimizin bu alanda ivedilikle yasal düzenleme yapması gerekmektedir.

Dil, kültürün en kuvvetli öğesi olarak insanlık tarihi boyunca hep var olmuştur. Atalarımızın bize bıraktığı en güzel üç öğeden birisi de dildir. Bu üç önemli öğe; güzel yurdumuz, yüce dinimiz ve günümüze dek hiç kesintiye uğramadan varlığını devam ettiren dünyada 4-5 dilden biri olma özelliğine sahip olan güzel dilimiz.

Yukarıdaki genel gerekçeye dayanarak işyeri adlarında Türk abecesi, yazısı ve Türkçe sözcükler kullanılmasına ilişkin öneride bulunulmasına, kamuoyunun ilgisinin çekilmesine gerek duyulmuştur. Uygulama sonucu,  güzel Türkçe’miz ve yazımız işyerleri ve ticari kuruluşların tanıtılarında (levha ve tabelalarında) onurla taşınacaktır.

Bu amaçla;

Öncelikle Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı işyerleri ve ticari kuruluşlarda Türkçe adların kullanılması ile ilgili gerekli düzenleme ve çalışmaları ivedilikle yapmalıdır. Özellikle devletimizin bu uygulamayı bütün ülkede yapması milli görevdir.

Dolayısıyla Samsun Büyükşehir, İl, İlçe, Belde Belediyeleri, sorumluluk alanlarında işleyen iş yerlerinin tanıtılarının Türkçe ad ve yazı ile olması konusunda çalışma başlatmalıdırlar. Tanıtısı yabancı ad ve yazı olan işletmelerin tanıtıları, Türkçe ad ve yazı olarak değiştirilmelidir.

Ülkemiz genelinde olduğu gibi Samsunumuzda da yoğun olan işyeri ve ticari kuruluşlardaki yabancı dille yazılmış tanıtılar sömürge görüntüsünü andırıyor. Bir de sığınmacıların özellikle de Suriyelilerin sayılarının artması ve işletmeci olmalarıyla kentin bazı bölgelerinde Arapça tanıtıların sayılarının artması üzerine yurttaşlardan gelen yakınma ve istekleri belediyelerimiz değerlendirerek çalışma başlatmalıdırlar.

Yabancı tanıtı ve yazıların kullanımının yoğun olarak görüldüğü yerlerde, işletmecilerin yabancı dil ve yazıdaki tanıtılarını Türkçe ad ve yazıyla değiştirmesini istemelidirler.

Belediyelerin Duyuru Tanıtım Uygulama Yönetmeliklerinde; “Belediyelerinin sorumluluğunda bulunan alanlarda tanıtıların tamamı ülkemizde kullanılan yazıya uygun ve Türkçe olmak zorundadır. Ancak uluslararası firmalarla tescilli markalara ait tanıtılar bu tanımın dışındadır. Bunun dışındaki tüm bilgiler Türkçe olmak zorundadır” ibaresi yer almalıdır. İşletmecilerin işletme tanıtılarında Türkçe kullanması sağlanmalıdır.

Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Türkçe ad ve yazıların kullanılması çalışmalarında gönüllü olarak yer alacağını ve öncülük edeceğini bilgilerinize sunarız.

“Yolumuz, dilde fikirde işte birlik yoludur. Bu yol, kutlu yoldur.”

 

                                                                                          Mustafa KESKİN

Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği Başkanı

 

 

editör

Recent Posts

”İnsan Haklarıyla İnsandır. Hangi Haklar Bunlar” Kutlu Yol Söyleşilerinin konusuydu

Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…

1 hafta ago

“Kadına Yönelik Şiddetin Biyolojik , Psikolojik ve Sosyolojik Altyapısı” Kutlu Yol Söyleşilerinde konuşuldu

Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…

3 hafta ago

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “KKTC, Türk dünyasının Akdeniz’e açılan kapısıdır.”

Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…

1 ay ago

Aktau, Türk Dünyası’nın Yeni Kültür Başkenti Seçildi!

Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…

1 ay ago

Türk dünyası gençliği Almatı’da buluşuyor

TÜRKSOY Kazakistan’ın Almatı şehrinde Türk Dünyası Gençlik Buluşmaları kapsamında 1. Türk Dünyası Gençlik Forumu düzenleyecek.…

1 ay ago

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk dünyasına katkılarımızın büyük olabileceğine inanıyorum

Bu fırsatı, KKTC’nin Türk dünyasına değer katabileceği alanları göstermek açısından önemli bulduğunu söyleyen Tatar, “Türk…

1 ay ago