Prof. Dr. Osman Beyazoğlu
Yaşlılık insan hayatında bir dönem olarak yer almaktadır. Kaç yaşına gelindiğinde yaşlı olarak kabul edilmekte, bununla ilgili dünya sağlık örgütünün belirlediği sınıflandırma mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü 1982 yılında 65 yaşı, yaşlılığın başlangıcı olarak kabul etmiş; 65-74 yaşları arasını yaşlılık, 75-89 yaşları arasını ileri yaşlılık, 90 yaş ve üzeri yaşları ihtiyarlık kategorinde tanımlamıştır. Dünyada ve ülkemizde yaşlıların genel nüfusa oranı yıldan yıla artmaktadır. Ülkemizde 1960’lı yılların başında 65 yaş üstü bireylerin oranı %4 iken, 2014 yılında %8.2 ve 2019 yılında %9.1’e yükselmiş; 2023 yılında %10.2’e ve 2050 yılında %20.2’e çıkacağı tahmin edilmektedir. Zamanımızda Türkiye’de yaş ortalaması kadınlarda 79.4 ve erkeklerde 73.7 olarak kayıtlara geçmiştir.
Yaşlanma geriye dönüşü olmayan bir süreçtir. İnsanlarda ilerleyen yaşla birlikte hücre, doku, organ ve organizmada değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişmeler herkeste aynı hızda ve şekilde görülmemektedir. Beslenme, yaşayış tarzı, çevresel faktörler, geçirdiği hastalıklar, insanların hayatta kalma sürelerini ve sağlıklı hayatlarını sürdürmelerinde etkili olmaktadır. Hayat boyu sağlık farkındalığı ile yaşlanmadan yaşlılık dönemine hazırlanma, sağlık bakımından risk oluşturacak davranışlardan uzak durma, insanların hayat kalitesini belirlemede etkili olmaktadır. Yaşlanmadan önce yaşlılığa hazırlanmak için kişiler kendilerine yatırım yapmalıdır. Yaşlanma ile ortaya çıkacak olumsuz etkileri azaltmak ve sağlıklı bir hayat sürmek için neler yapılması gerektiği, yaşlanma kuralları maddeler halinde şu şekilde özetlenmiştir:
Bağışıklık sistemi hastalıklara karşı savunma kalkanıdır. Vücudun en büyük bağışıklık organı bağırsaklardır. Bağırsaklardaki faydalı bakterilerle bağışıklık savaşçı hücreleri arasında iletişim vardır. Bol bol probiyotik(faydalı bakterilerin sayısını artırır) ve prebiyotik(faydalı bakterilerin besinin oluşturur) besinler tüketilmelidir.
Yukarıda sıralanan hususların yeni bilgiler olmadığı görülür. Bunların her biri için sayfalarca yazı yazılabilir. Burada toplu özet bilgi verilmeye çalışılmıştır. Bu yazının başlığı sağlıklı yaşlanma, bunun yerine sağlıklı hayat da denebilir. Sağlıklı yaşlanmak, her yaşta bu kuralları uygulaması ile mümkün olabilir. İnsanın her yaşta yaptıkları yıllar içinde bir duvara konan tuğla gibi düşünülebilir. Bu inşaatın temelleri gençlik yaşlarından itibaren ne kadar sağlam atılırsa, ileri yaşlarda özellikle yaşlılık dönemlerinde sağlıklı olarak hayatını sürdürmesinde etken olur. Yaşlanmaktan korkmayalım, her yaşın ayrı bir güzelliği olduğunu kabul edelim ve kendimizi yaşlılığa hazırlayalım.
Herkese sağlıklı uzun ömürler dilerim.
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…
Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…
Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…
Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…
TÜRKSOY Kazakistan’ın Almatı şehrinde Türk Dünyası Gençlik Buluşmaları kapsamında 1. Türk Dünyası Gençlik Forumu düzenleyecek.…
Bu fırsatı, KKTC’nin Türk dünyasına değer katabileceği alanları göstermek açısından önemli bulduğunu söyleyen Tatar, “Türk…