Özbekistan, bakır rezervlerinden elde edilen gelirleri açıkladı
Özbekistan, 2021 yılında 148,5 ton bakır üretimi gerçekleştirdi. Yurt dışı satışlarından 2,5 milyar dolar kâr elde etti. Almalık Madencilik ve Metalurjik Tesisat’ın yapılan açıklamada, 2029 yılına kadar tesis, Yaşlık-1 yatağının geliştirilmesi yoluyla bakır üretimini 400 bin tona çıkarmayı planlıyor.
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in girişimiyle 29 Temmuz 2021 tarihinde Almalık şehrinde yer alan Madencilik ve Metalurji Tesisatı’nın üçüncü ek tesisatının temeli atılmasıyla, ülkede bakır üretimi hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. Ayrıca üçüncü ek tesisatın üretime başlaması ülkeye ciddi anlamda kar getirdi. Almalık Madencilik ve Metalurjik Tesisat’ın yapılan açıklamada, 2029 yılına kadar tesis, Yaşlık-1 yatağının geliştirilmesi yoluyla bakır üretimini 400 bin tona çıkarmayı planlıyor. Bu durumda, elde edilen gelir 7-8 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
ÖZBEKİSTAN’DA BAKIRIN TALEBİ 2030 YILINA KADAR YÜZDE 40’A KADAR ARTACAK
Almalık Madencilik ve Metalurjik Tesisatı bakır, altın ve gümüşün üretimine ilişkin, “Küresel bakır talebinin 2030 yılına kadar yüzde 40 artacak. Yoshlik-1 yatağının geliştirilmesi ile birlikte bakırın yanı sıra 50 ton altın ve 270 ton gümüş üretilecek.” açıklamasına yer verdi. Ayrıca Özbekistan, bakırın yüzde 60-70’ini hammadde olarak yabancı ülkelere sattığını ekledi.
ÜÇÜNCÜ MADENCİLİK VE METALURJİ EK TESİSATI 2024’TE HİZMETE AÇILACAK
Bu yılın 29 Temmuz 2021 tarihinde, Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Almalık Madencilik ve Metalurji Tesisatı’na ek olarak, 3. ek tesisinin inşaatının temel taşını attı.
Almalık Madencilik ve Metalurji Tesisatı’na ek olarak, 3. ek tesisatı resmi olarak, 2024’te hizmete açılacak. Tesis kapsamında toplamda 6 bin vatandaş çalışabilecek. Almalık Madencilik ve Metalurji Tesisatı’nda yer alan açıklamaya göre, projenin toplam maliyeti 5 milyar dolara yakın olacak.
#Maden #Bakır rezevleri #Ekonomi #Özbekistan