Prof. Dr. Osman Beyazoğlu
Liflerin tanımı
Lif diğer adı ile posa, sadece bitkilerde bulunan, insan bünyesinde sindirilmeyen kompleks karbonhidratlardır. Lif hiçbir mineral, vitamin ihtiva etmez ve kalori de sağlamaz, buna rağmen önemli bir besin unsurudur. İnsan bünyesinde lifleri sindiren enzimler yoktur, ancak liflerin insanların sağlıklı olmasında önemli etkileri bulunmaktadır. İnsanların bağırsaklarında vücut hücrelerinden daha fazla sayıda bakteri yaşamakta ve bunların da çoğu (%98’i) faydalı bakteriler ve bu bakteriler liflerle (prebiyotik gıdalar) beslenmektedir.
Besin lifleri suda eriyip ermemesine göre çözünen lifler ve çözünmeyen lifler şeklinde gruplandırılmaktadır. İnsan bünyesinin her iki grubuna da ihtiyacı vardır. Çözünen lifler dışkının jel hale gelmesini sağlar, çözünmeyen lifler de bağırsakların süpürgesi gibi görev yaparak dışkının bağırsaklardan çabuk dışarı atılmasını sağlamaktadır.
Lifli besinlerin faydaları
Görüldüğü gibi lifli besinlerin insan bünyesine çok faydası bulunmaktadır. Buna karşın az da olsa liflerin belirlenen standartlardan çok daha fazla bünyeye alınması durumunda zararları olmaktadır. Bunlar bağırsaklarda demir, çinko ve magnezyum emilimini azaltma, midede şişkinlik, gaz oluşması ve mide krampları şeklinde görülmektedir.
Günlük tüketilecek lif miktarları ve bazı örnekler
Yetişkin bir insanın günlük tüketmesi gereken lif miktarı 30-35 gramdır. Bunlar tamamen bitkisel besinlerden sağlanır, hayvansal besinlerde lif yoktur. Çeşitli sebze ve meyveleri tüketerek istenen miktarda lif almak mümkündür. Lifli besinlere ait örnekler: Bir su bardağı pişmiş mercimekte 13 gr, bir su bardağı pişmiş barbun fasülyesin de 12 gr, bir su bardağı pişmiş nohutta 10 gr, bir porsiyon taze fasülyede 9 gr, orta büyüklük te bir armutta 5,5 gr, orta büyüklükte bir elmada 4.4 gr, bir avokadoda 10 gr, 100 gram bademde 13.3 gr, chia tohumunun 100 gramında 34 gr lif bulunmaktadır.
Sonuç
Sağlıklı beslenmenin bir parçası da lifli gıdalardır. Bunlar sadece bitkisel besinlerde olduğu için, buradan da bitkisel gıdaların ve bitkisel ağırlıklı beslenmenin önemi ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar lif bakımından zengin sebze ve meyvelerin çok tüketildiği toplumlarda kalp-damar hastalığı ve sindirim sistemi hastalıklarının daha az görüldüğünü göstermiştir.
Sağlıklı hayat sürmek istiyorsak lifi besinleri ihmal etmeyelim. Saygılarımla.
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…
Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…
Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…
Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…
TÜRKSOY Kazakistan’ın Almatı şehrinde Türk Dünyası Gençlik Buluşmaları kapsamında 1. Türk Dünyası Gençlik Forumu düzenleyecek.…
Bu fırsatı, KKTC’nin Türk dünyasına değer katabileceği alanları göstermek açısından önemli bulduğunu söyleyen Tatar, “Türk…