Kolajen kemiklerde, bağ dokularında, deride, damarlarda, bağırsaklarda ve korneada bulunan bir protein çeşididir. Üçlü heliksel yapıda olan bu protein, vücut proteinlerinin %30’unu oluşturmaktadır.
Kolajen vücuda dışarıdan alınan proteinli besinlerin birimleri olan aminoasitlerden üretilmektedir. İnsanlarda her yaşta aynı şekilde kolajen üretimi olmaz, yaşlanma ile birlikte azalmaya başlar. 30’lu yaşlara gelindiğinde % 1-2 oranında azalma olurken, 40’lı yaşlarda % 10-20, yani on katı azalma meydana gelir, ileri yaşlara doğru kolajen üretiminin çok azalması yanında kolajen kayıpları da fazla olmaktadır. Kolajen vücutta çok önemli görevler yapmakta, eksikliğinde birçok sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.
Kolajenin esas görevleri şu şekilde özetlenebilir:
Yukarıda açıklandığı gibi, insanlarda yaşlanma ile ve bazı etkenlerle vücutta kolajen yıkımı, yani kolajen azalması meydana gelmektedir.
Vücutta kolajen yıkımına sebep olan etkenler:
Kolajen kaynağı besinler:
Kolajen hem insan vücudunda üretilmekte hem de kolajen olarak dışarıdan besinlerle alınmaktadır. Bu yüzden kolajen kaynağı besinler iki grupta yer almaktadır. Bunlardan biri kolajen sentezinde rolü olan besinler, diğeri de dışarıdan alınan ve kolajen kaynağı olan besinlerdir.
Kolajen bir protein olduğundan vücutta aminoasitlerden sentezlenmektedir. Bunun sentezinde önemli olan aminoasitler prolin, lisin, glisin, arginin’dir. Ayrıca C vitamini, çinko ve bakır elementleri de yardımcı besin öğesi olarak kolajen üretiminde rol oynamaktadır. Bunları ihtiva eden besinlerin tüketilmesi ile insan bünyesinde yaşa bağlı olarak belli oranda kolajen üretilmektedir.
Adı geçen aminoasitlerin ve kolajen sentezinde yardımcı görev yapan besin unsurlarının bol olduğu besinler:
Kolajen kaynağı besinler arasında büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kelle, paça, gerdan ve kemik kısımları, tavuk ve balıklardır. Kolajen suda kolay çözülen bir protein değil, bilhassa kemiklerin uzun süre kaynatılması ile ancak suya geçer. Bu su kolajen bakımından oldukça zengin olup bu haliyle tüketilebileceği gibi ( kele paça çorbası, et suyu gibi), süzülerek dondurulur ve kolajen kaynağı olarak tüketilebilir (özellikle sebze yemeklerine katılarak).
SONUÇ
Kolajen hem vücutta üretilen hem de dışarıdan besinlerle alınan vücut için olmazsa olmaz bir proteindir. Bu proteinin vücutta sentezlenmesi için sağlıklı ve dengeli beslenilmesi ile mümkün olmaktadır. Ancak bir insan iyi beslenmiş de olsa yaşlanma ile birlikte ve bazı çevresel etkenlerle azalmaktadır. Bu yüzden kolajen kaynağı olan besinleri daha fazla tüketmeye ihtiyaç vardır. Kolajen bitkisel besinlerde bulunmaz, bunun en büyük kaynağı büyükbaş, küçükbaş hayvanların ve tavukların kemikleri kaynatılarak elde edilen kemik suyudur. Ancak hareket ettirilmeden beslenen hayvanların ve kafeslerde büyütülen tavukların kemik suyunda hareketli olan gezen ve doğal beslenen hayvanlara ve tavuklara göre çok daha az kolajen bulunmaktadır. Bunları dikkate alarak, sağlıklı ve dengeli beslenerek, kolajen yıkımına sebep olan etkenlerden uzak durarak, hazır kolajen takviyesine ihtiyaç duymadan sağlıklı olarak hayatımızı devam ettirebiliriz.
Sağlıcakla kalın.
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…
Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…
Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…
Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…
TÜRKSOY Kazakistan’ın Almatı şehrinde Türk Dünyası Gençlik Buluşmaları kapsamında 1. Türk Dünyası Gençlik Forumu düzenleyecek.…
Bu fırsatı, KKTC’nin Türk dünyasına değer katabileceği alanları göstermek açısından önemli bulduğunu söyleyen Tatar, “Türk…
View Comments
Sayın Hocam Kolajenin özellikle sporcular ve belli yaş üstü insanlar için özellikle gerekli olduğunu biliyorum. En güzeli doğal yollardan bunu almak. Teşekkürler sayın hocam