İnsanların dünya üzerinde ortaya çıktıklarından zamanımıza kadar hayvan etleri revaçta olan bir besin olarak görülmektedir. Önce insanlar avladıkları yabani hayvanların etlerini yerken, zamanla evcilleştirdikleri hayvanların etlerini yemeye başlamışlardır. Dünyada eti yenen hayvanlar sığır, koyun, keçi ve kümes hayvanlarıdır. İlaveten Hıristiyan toplumlarda domuz eti ve Orta Asya’da yaşayan Türk topluluklarında at eti de besin olarak tüketilmektedir. Domuz eti Türk toplumlarında hiçbir zaman besin olarak tüketilmemiştir (Müslüman olmadan önce de, hatta M.Ö. yaşayan Proto Türkler olarak adlandırılan Türk Toplulukların da bile).
Kırmızı et dünyada en fazla Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde tüketilmektedir. Ekonomik bakımdan gelişmemiş ve az gelişmiş ülkelerde et tüketimi daha azdır. Ülkemizde insanların ekonomik durumuna göre değişen oranlarda kırmızı et tüketilmektedir. Ülkemizde en fazla sığır eti ve koyun eti tüketilmektedir. Türkiye’de ortalama yılda kişi başı sığır eti tüketimi 8 kg, koyun eti tüketimi ise 3.5 kg’dır. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün 2011 verilerine göre bazı ülkelerde kişi başı yıllık sığır eti tüketimi Yeni Zelanda’da 47 kg, Arjantin’de 43 kg, ABD’de 37 kg; koyun eti tüketimi ise Moğolistan’da 45 kg, Türkmenistan’da 26 kg ve Yeni Zelanda’da 20.5 kg’dır. Ülkemizde kırmızı et tüketimi dünyada birçok ülkeye göre çok düşük orandadır. Bunda en önemli etken Türkiye’de etin pahalı olmasıdır.
Et tüketilirken nelere dikkat etmeli?
Kırmızı eti fazla tüketmenin mahsurları:
Etin marine edilmesi:
Eti pişirmeden önce yapılan bir işlemdir. Pirzola etlerinin dışındaki et gruplarını marine etmede fayda vardır. Buna etin terbiye edilmesi de denir. Marine edilecek etler 1-3 cm kalınlıkta kesilir, kapalı bir kaba ya da bir poşet içine konur üzerine hazırlanan marinesyon sosu konularak ağzı kapatılır ve buzdolabına yerleştirilir. Buzdolabında bir süre bekletildikten sonra (4 saat ile 24 saat arası) çıkartılır, oda sıcaklığının ısısına geldikten sonra pişirme işlemine geçilir.
Etin marine edilmesi ne fayda sağlar?
Eti marine etmede kullanılan bazı karışımlar:
Marine edilmiş etler buzluğa konmamalı, çünkü buzluktan çıkınca sulanır ve kıvamı bozulur. Marine etmede kullanılan soslar her seferinde taze hazırlanmalıdır. Genellikle etin marine edilmesinde sarımsak ve soğan kullanılmaktadır. Bunların içeriğinde bol bulunan sülfürlü bileşikler, etin pişmeden önce toksiklerden ve mikroplardan büyük oranda arınmasını sağlar. Bu yüzden kırmızı etlerin pişirmeden önce marine(terbiye) edilmesinde fayda vardır. Et marine edilen sos içinde ne kadar uzun kalırsa o kadar iyidir, ancak bu da 24 saatten fazla olmamalıdır.
Sonuç
Et, insanların tükettikleri hayvanların parçalanmış kısımlarıdır. Besin arasında en fazla protein ve demir elementi kırmızı ette bulunur. Ayrıca çinko elementi ve B12 vitaminide kırmızı ette bol olarak bulunmaktadır. Önemli besin kaynaklarında biri olan eti uygun miktarda tüketmede fayda vardır. Ülkemizde ortalama kırmızı et tüketimi Amerika ve Avrupa ülkelerine göre çok düşük olmakla beraber, bir homojenlikte yok, bazı insanlar neredeyse etsiz yemeğe oturmamakta, bazıları da belki kurban bayramında kurban kesen insanların dağıttıkları etleri görebilmekte ve adeta ete hasret kalmaktadır. Et ülkemizde pahalı bir besin, bu yüzden belli bir gelire sahip olmayanların alması ya da tüketmesi mümkün olmamaktadır. Ancak etten alınması gereken besinler başka kaynaklardan rahatlıkla sağlanabilir. Örneğin balık, tavuk ve kuru baklagiller hem önemli protein kaynakları hem de bunları tüketerek daha sağlıklı beslenmek mümkündür. Yukarıda belirtildiği gibi kırmızı etin fazla tüketilmesi insanlarda bazı sağlık problemlerine yol açmaktadır. Kırmızı et tüketiminin artmasına bağlı olarak kalın bağırsak kanseri ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riski artmaktadır. Ne kadar tüketmek sağlıklıdır? Dünya sağlık örgütünün önerisi haftada 500 gr., bu konuda uzmanların genel görüşü haftada 2 sefer ya da 200 gr civarında tüketilmesi daha sağlıklıdır. Ülkemizde kasaplardan aldığımız etlerin 50 – 60 yıl önceki gibi meralarda doğal beslenen hayvanların etleri gibi olmadığını, çeşitli kimyasalların yer aldığı süni yemlerle beslenen hayvanların etleri olduğunu bilelim, bu yüzden daha az tüketirsek daha az risk taşımış oluruz. Saygılarımla.
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…
Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…
Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…
Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…
TÜRKSOY Kazakistan’ın Almatı şehrinde Türk Dünyası Gençlik Buluşmaları kapsamında 1. Türk Dünyası Gençlik Forumu düzenleyecek.…
Bu fırsatı, KKTC’nin Türk dünyasına değer katabileceği alanları göstermek açısından önemli bulduğunu söyleyen Tatar, “Türk…