Kırım’da yaklaşık 110 çeşit yerli üzüm yetişiyor
Uzmanlar, 80’i Sudak bölgesinde yetişen yaklaşık 110 yerli üzüm çeşidi açıkladı.
Bunların arasında en ünlüleri Ekim Kara, Cevat Kara, Kefesia, Beyaz Kapsel, Sarı Pandas, Kok Pandas, Sarı Kabak ve Şabaş.
Üzümlerin Kırım’a Hindistan, İran, Cezayir, Yunanistan’dan Büyük İpek Yolu üzerinden gelmiş.
Tauris ve İskitlerin yarımadada ve onlardan sonra Yunan ve İtalyan sömürgecilerinde aktif olarak bağcılıkla uğraştıkları bilinir. Bağcılık, Hersones, Bospor krallığı, Mangup prensliği ve ayrıca Kırım Hanlığı döneminde gelişmiş.
Ayrıca, Kırım Hanlığı zamanında, özellikle yerel çeşit olan Ekim Kara’dan şurup üretimine özel önem verilmiş. Bu üzümün suyu kan yapıcı ve yara iyileştirici özelliklere sahip.
Yaralı askerleri hızla iyileştirmek için Ekim Kara bulunmaz bir antiseptikdi.
Ekim Kara üzümünün suyu antiseptik olduğundan; yaraları yıkamak ve kan kaybını durdurmak için kullanılmış. Kan kaybını gidermek için sıcak içeceklere eklenmiş.