Kırım Tatar halkının efsanevi milli önderi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, bugün 78’nci yaşını doldurdu. Kırımoğlu, ömrünü adadığı Vatan Kırım mücadelesine aynı azim ve kararlılıkla devam ediyor.
Bugün, Kırım Tatarlarının milli önderi, Ukrayna Milletvekili ve dünyaca ünlü insan hakları savunucusu Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun doğum günü kutlanıyor. Bundan 78 yıl önce Vatan Kırım’da doğan efsane önderin yaşamından kesitler:
Kırımoğlu, 13 Kasım 1943 tarihinde Kırım’ın Bozköy köyünde dünyaya geldi. 18 Mayıs 1944 yılında bütün Kırım Tatarları gibi Kırım’dan Özbekistan’a sürgün edildi. Taşkent’te bir fabrikada çalışmaya başladı.
1969 yılında Kırımoğlu, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) İnsan Hakları Koruma Grubu kurucularından biri oldu. Verdiği insan hakları mücadelesi için 15 yılını hapis ve sürgünlerde geçiren Kırımoğlu, 1970’li yıllarda kendisine karşı açılan bir davadan dolayı açlık grevi ilan etti. Kırımoğlu açlık grevini 9 ay devam ettirdi.
1986 yılında serbest bırakılan Kırımoğlu, 1989 yılında ailesi ile beraber Kırım’a döndü. 1991 yılının Haziran ayında, Kırım Tatar Milli Kurultayı toplandı. Ardından Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) kuruldu ve KTMM Başkanı olarak da Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu seçildi.
1998 yılından bu yana Ukrayna milletvekilliği yapan Kırımoğlu, 2014-2019 yılları arasında Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi görevini yürüttü.
Kırımoğlu, Ekim 1998’de Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından Kırım Tatarlarının barışçı mücadelesine katkısı nedeni ile Nansen Mülteci Ödülüne layık görüldü.
Kırımoğlu bir grup batılı aydın ve bilim adamı tarafından 2011 Nobel Barış Ödülüne de aday gösterildi.
15 Nisan 2014 tarihinde de Kırım Tatarlarının Sovyet Yönetimi tarafından maruz bırakıldığı sürgünü sürekli gündemde tutan ve Ukrayna Parlamentosunda Kırım Tatarlarının temsilciliğini yapan Kırımoğlu’na, dönemin Türkiye Cumhurbaşkanlığı tarafından Cumhuriyet Nişanı tevcih edildi.
2014 yılında işgalci Rus yönetimi, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Rusya’ya 2019 yılına kadar girişi yasakladı. Daha sonra, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki Akmescit’in, Kremlin kontrolündeki sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı. Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı, Rusya Ceza Kanunu’nun üç maddesi gerekçe gösterilerek dava açıldı.
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yolcularo olarak Saygıdeğer Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na sağlıklı, uzun ömürler ve en yakın zamanda özgür Kırım’a dönmesini diliyoruz.
#Kırımoğlu #Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu #Kırım #infografik
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…
Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…
Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…
Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…
TÜRKSOY Kazakistan’ın Almatı şehrinde Türk Dünyası Gençlik Buluşmaları kapsamında 1. Türk Dünyası Gençlik Forumu düzenleyecek.…
Bu fırsatı, KKTC’nin Türk dünyasına değer katabileceği alanları göstermek açısından önemli bulduğunu söyleyen Tatar, “Türk…