Türk milletinin ortak mirası dünyaca ünlü Manas Destanına ithafen Kırgızistan’da, “Manas Destanı Günü” çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Her yıl 4 Aralık’ta başta başkent Bişkek olmak üzere diğer şehirlerde de çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Manas Destanı günü dolayısıyla Oş Devlet Üniversitesi ev sahipliğinde, Kırgız Filoloji ve Gazetecilik Fakültesi Kırgız Edebiyatı Bölümü, Manas Destanı Günü’ne adanan “Manas Günü Millet Günü” konulu etkinlik düzenledi. Etkinlikte akademisyenler tarafından bildiriler sunuldu. Ayrıca, Manas Destanı Günü’ne özel sergi düzenlendi.
Kırgızistan’ın ikinci başkenti statüsüne sahip kadim şehri Oş, bu yıl da Manas Destanı ve 19. ve 20. yüzyıl dönemi Kırgız aydınları ile ilgili önemli faaliyetlere ev sahipliği yaptı. Oş Devlet Üniversitesi Kırgız Edebiyatı Bölümü tarafından öğretmen ve öğrencilere “Manas Destanı”nı tanıtmak, milli miras olarak korumaya ve tanıtmaya teşvik etmek amacıyla “Manas Destanı Günü” etkinliği düzenlendi. Etkinlikte; Filoloji Doktoru Gulina Camıgırçiyeva, “Manas Destanı’nın Güncel Toplumsal Önemi ve Araştırılması”, Baktıgul Temirova, “Manas Destanı ve Kırgız Edebiyatı Arasındaki İlişki” ve Doç. Dr. Abdumitalip Murzahmetov da “Manas Dünyasının Sırları” konulu bildiriler sundu.
Diğer yandan etkinlik kapsamında, Manas Destanı Günü’ne adanan bir sergi düzenlendi. Sergideki eserler Oş Devlet Üniversitesi Kırgız Edebiyatı Bölüm Başkanı, etnograf Abdimitalip Murzahmetov’un kişisel kütüphanesinden getirildi. Sergide Manas Destanı ile ilgili 130 kadar değerli cilt, kitap, metin, hediyelik eşyalar, cep takvimleri ve rozetler yer aldı. Ayrıca Sayakbay Karalayev’in 4 cilt beş bin 36 sayfa ve Cusup Mamay’ın 8 ciltlik kitapları sergilendi.
4 ARALIK MANAS DESTANI GÜNÜ
Manas Destanı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 2013’te yapılan UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasının Korunması için Hükumetlerarası Komitesi’nin 8. Toplantısı’nda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştı.
4 Aralık 2015 tarihi Kırgızistan’da 2015 yılından itibaren hükümet kararnamesiyle “Manas Destanı Günü” olarak kutlanıyor. Kararnamenin asıl amacı, “Manas” destanını ulusal bir miras olarak korumak ve tanıtmak, ülkede Manas Destanı’na ilişkin çalışmaları geliştirmek, desteklemek ve destanı tanıtmak.
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…
Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…
Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…
Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…
TÜRKSOY Kazakistan’ın Almatı şehrinde Türk Dünyası Gençlik Buluşmaları kapsamında 1. Türk Dünyası Gençlik Forumu düzenleyecek.…
Bu fırsatı, KKTC’nin Türk dünyasına değer katabileceği alanları göstermek açısından önemli bulduğunu söyleyen Tatar, “Türk…