Kırgızistan’da halk, yönetimde köklü değişim getirecek olan anayasa taslağı için düzenlenen referandumda oy verme işlemine başladı. 6, 5 milyon nüfuslu ülke genelindeki seçimler ile aynı zamanda yerel meclis üyeleri de belirlenecek.
Kırgızistan’da halk, yönetimde köklü değişimi öngören yeni anayasa taslağını oylamak ve yerel meclis üyelerini belirlemek üzere bugün oy verme işlemi gerçekleştiriyor. 6 milyon 500 bin nüfuslu Kırgızistan’daki 3 milyon 606 bin 201 seçmen, 7 bölgede, 2 büyükşehirde, 26 şehirde açılan 2 bin 474 sandıkta oy kullanıyor. Ülkedeki oylama sürecini ise 10 ülke, 16 büyükelçilik ve 10 uluslararası kuruluştan 200’e yakın gözlemci ve 179 yerli ve yabancı basın mensubu izliyor. Seçmenlere, parti isimleri ve “hepsine karşı” seçeneği ile anayasa referandumu için “Evet” ve “Hayır” seçeneği sunuluyor.
Toplam 7 bin 560 sandalyeli meclis üyeliği için, 59 siyasi partiden 5 bin 300’ü kadın olmak üzere yaklaşık 30 bin aday yarıştığı oylama ile de yerel meclis üyeleri de belirlenecek.
Eşi Aygül Caparova birlikte oy kullanan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov halkı oy kullanmaya davet ederek “Halkımız Anayasa tasarısını desteklerse yarın yeni anayasaya göre yaşamaya başlayacağız.” diye konuştu.
Kırgızistan’da siyasi krizin ardından yönetime gelen ve yüzde 80’in üzerinde bir oyla seçilen Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, anayasa tasarısının kabul edilmesinin ardından tüm kanunları yeni anayasaya göre uyarlamaya başlayacaklarını belirterek, “Ülkede 30 yıldır anayasada birçok değişiklik yapıldı. Ve her seferinde diğer ülkelerin anayasalarını kopyaladık. İlk sefer, aksakalların, avukatların, akademisyenlerin, doktorların ve bilim adamlarının katılımıyla Anayasa taslağını kendimiz hazırlandık.” ifadesini kullandı.
Caparov, 5 Ekim 2020 tarihinde seçim sonuçlarını kabul etmeyen destekçileri tarafından cezaevinden çıkartılarak Başbakanlık koltuğuna oturmuş, Ocak 2021’deki seçimler sonrası da rekor oy alarak Cumhurbaşkanlığı görevine getirilmişti.
#Kırgızistan #Seçim #Anayasa Değişikliği #Caparov
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…
Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…
Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…
Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…
TÜRKSOY Kazakistan’ın Almatı şehrinde Türk Dünyası Gençlik Buluşmaları kapsamında 1. Türk Dünyası Gençlik Forumu düzenleyecek.…
Bu fırsatı, KKTC’nin Türk dünyasına değer katabileceği alanları göstermek açısından önemli bulduğunu söyleyen Tatar, “Türk…