Prof. Dr. Osman Beyazoğlu
Bağırsaklar insanların en uzun ve en önemli organıdır. Bağırsaklarda bulunan canlı organizmaların tümü bağırsak florasını (mikrobiyom) oluşturmaktadır. Bağırsak florasının çoğunluğunu bakteriler teşkil eder, bakteri türleri 500 civarında ve bunların %98’i faydalı bakterilerdir. Her insanın bağırsak mikrobiyomu kendine özgüdür, florayı oluşturan bakterilerin ancak %10-20 kadar başka insanların bağırsaklarında da bulunur. Bağırsak mikrobiyomunda bazı mantarlar da (bira mayası gibi) bulunmaktadır. Bağırsak mikrobiyomunu teşkil eden mikroorganizmaların sayısı insan vücudundaki hücre sayısından daha fazladır. Bunlar midede ve ince bağırsaklarda bulunmazlar, kalın bağırsaklarda yerleşmişlerdir.
Bağırsak mikrobiyomu doğumdan sonra gelişmeye başlar, normal doğumla olan çocukların sezeryanla doğanlara göre daha yüksek sayıda mikrobiyoma sahip olurlar. Bebeklerin anne sütü ile beslenip beslenmemeleri de mikrobiyomu etkilemekte, anne sütü alanların mama ile beslenenlere göre daha fazla mikrobiyoma sahip oldukları bazı çalışmalarla ortaya konmuştur.
Bağırsaklar bağışıklık sistemi hücreleri ile irtibat halinde ve bağışıklığı kontrol eden merkez olarak bilinmektedir. Bağırsaklarla beyin arasında irtibat vardır, bağırsaklardan beyne gönderilen sinyaller beyinden alınan sinyallerden daha fazladır. Bazılarına göre bağırsaklar insanın ikinci beynidir. Bağırsak mikrobiyomunda denge bozulursa, zararlı bakterilerin sayısı artar, faydalı bakterilerin sayısı azalır, bu durum hastalıkların artmasına neden olur.
Bağırsak florasında dengenin bozulması şişkinlik, sürekli gaz birikimi, iştahsızlık, halsizlik ve kilo kaybı şeklinde hissedilmektedir. Bağırsak sağlığı insanın genel sağlığını da etkiler, bağırsaklar sağlıklı değilse hastalıklar da artar.
Bağırsak florasının görevleri
Bağırsak florasını bozan etkenler
Bağırsak florasını korumak ve artırmak için hangi besinleri tüketilmeli ?
Bağırsaklardaki faydalı mikroorganizmalara zarar veren etkenlerden uzak durarak, bunların sayısını artıran ve besinin oluşturan gıdaları tüketerek bağırsaklardaki florayı dengede tutmak ve sayılarını artırmak mümkün olmaktadır. Bunun için probiyotik ve prebiyotik olarak adlandırılan besinleri düzenli tüketmek gerekmektedir.
Probiyotik besinler, yani faydalı bakterileri ihtiva eden besinlerdir. Bunların başında ev yoğurdu, ev sirkesi, ev kefiri, ev turşusu gelmektedir. Bu besinlerin mutlaka evde yapılanları tercih edilmeli, çünkü endüstriyel olanlarda çeşitli katkı maddeleri bulunmakta, katkı maddeleri de floradaki organizmalara zarar vermektedir. Adı geçen besinler düzenli olarak tüketilirse, bağırsaklardaki faydalı bakterilerin sayısını artırır ve çeşitli etkenlerle azalanlar takviye edilmiş olur.
Prebiyotik gıdalar bağırsaklardaki dost bakterilerin besinini oluşturur, bunlar lifli (posalı) besinlerdir. Her gün düzenli olarak sebze-meyve, kuru baklagil ve tam tahıllı ürünler tüketilirse, hem bağırsaklardaki organizmalar beslenir, hem de bağırsaklar daha iyi çalışır.
Sonuç
İnsanlarda bağırsaklar, sadece sindirilen besinlerin emildiği ve sindirilemeyenlerin dışarıya atıldığı yerler olmayıp, önemli görevleri yerine getiren organlardır. Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, sağlıklı olmanın yolu bağırsaklardan geçmektedir. Sağlıklı ve dengeli bir bağırsak florasına sahip olan insanın sindirim sistemi görevini daha iyi yapar ve bağışıklık sistemi daha güçlü olur. Bağışıklığı güçlü olanların hastalıklara yakalanma riski azalır. Bağırsak mikrobiyomu beslenme ile büyük ölçüde etkilenmektedir. Hayvansal yağ ve proteine az yer vererek, işlenmiş besinleri tamamen hayatımızdan çıkararak, lif bakımından zengin bitkisel besinleri daha fazla tüketerek, sağlıklı bağırsak florasına sahip olabiliriz ve bu da bizim daha sağlıklı olmamızı sağlayabilir. Saygılarımla.
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Kutlu Yol Söyleşileri'nde ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal…
Ağırlıklı olarak Türklük, Çağdaş Uygarlık Yolu ve Toplumsal Bilinç ve Gelişim alanları üzerine görüşlerin sunulduğu…
Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliğinde, Belçika'daki Türk iş dünyası temsilcileriyle düzenlediği…
Aktau, TÜRKSOY’un kararıyla Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti seçildi. Kazakistan’ın Hazar kıyısındaki bu tek liman kenti,…
TÜRKSOY Kazakistan’ın Almatı şehrinde Türk Dünyası Gençlik Buluşmaları kapsamında 1. Türk Dünyası Gençlik Forumu düzenleyecek.…
Bu fırsatı, KKTC’nin Türk dünyasına değer katabileceği alanları göstermek açısından önemli bulduğunu söyleyen Tatar, “Türk…